Indiferent de ce lucrurile bune sau mai putin bune de care ai parte in viata, Nu renunţa niciodata…!

Adaptarea psihologică a pacientului diagnosticat cu SLA ţine de un proces lung si complicat. Totusi adevărul medical trebuie comunicat bolnavului intotdeauna cu tact si sensibilitate. Varsta, suportul social, personalitatea bolnavului, toate acestea sunt elemente importante care definesc în cele din urma reacţiile emotionale ale pacientilor. Aparţinatorii acestora au jucat si vor juca un rol cheie in ingrijirea si suportul moral, însa, totodată nu se poate renunţa la sfaturile specialistului chiar daca se stie ca momentan nu există nici un tratament care se incetinească eficient evolutia bolii.

Elisabeth Kubler-Ross, medic psihiatru, în cartea „Lecţii de viată“ aprofundează câteva teme esenţiale despre autenticitate, iubire, doliu, putere, culpabilitate, frică, iertare sau fericire.

Necunoasterea adevăratei noastre naturi favorizează în mare măsură depresia. Descoperirea acestei fiinţe profunde constituie o sarcină impresionantă. Nu ştim cum să reacţionăm faţă de acest eu profund care nu are nimic în comun cu cel pe care credeam a-l cunoaşte.

Cei care se ştiu atinşi de o maladie incurabilă se întreabă adesea pentru prima dată în viaţa lor cu privire la propria lor identitate. Faţă în faţă cu perspectiva unei morţi iminente înţelegem, adesea, că o parte din noi înşine este nemuritoare şi imuabilă.

 

Puţini sunt cei care să se mulţumească cu ceea ce au, sau să-şi accepte existenţa lor aşa cum este. Oamenii au constant dorinţa de a-şi ameliora condiţiile de viaţă, convinşi că fericirea rimează cu transformarea. Facem în general o diferenţă între ceea ce nu vine destul de repede şi ceea ce nu se desfăşoară potrivit dorinţelor noastre. Totuşi aceste două idei au aceeaşi origine: ele sunt bazate pe sentimentul că situaţia este rea aşa cum este. La ce foloseşte deci să fii nerăbdător?

 

Cheia răbdării constă în conştientizarea că totul este aşa cum ar trebui să fie, că fiecare eveniment face parte dintr-un plan de ansamblu. În faţa unei situaţii în care nu puteţi face nimic, încercaţi să percepeţi sensul profund. Străduiţi-vă să aveţi un pic de încredere în derularea evenimentelor. Noi credem că lucrurile nu se pot face fără intervenţia noastră, dar cele mai multe survin fără intervenţia noastră. Nu este necesar să poruncim celulelor să se dividă, nici unei răni să se cicatrizeze. Există o putere invizibilă în această lume. Să ştiţi că toate fenomenele adoptă calea binelui, chiar dacă noi nu ne dăm seama. Aceasta este credinţa. A fi răbdător, înseamnă a avea credinţa, care ne permite să înţelegem că nici o experienţă nu este inutilă. (Elisabeth Kubler-Ross, David Kessler Lecons de Vie) 

mai multe fragmente aici

Alte carti interesante:

Irvin D. Yalom – Solutia Schopenhauer

Mitch Albom – Marti cu Morrie

Philip Simmons – Learning to Fall

Categorii: Acțiuni